Terugblik Webinar Hypogonadisme

Op woensdag 23 maart vond het webinar Hypogonadisme plaats. Bijna 40 verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten waren tijdens de live uitzending aanwezig.

Het webinar werd middels een co-presentatie met één gezamenlijke diashow vormgegeven, waardoor het voor de deelnemers dynamisch en prettig was om naar te luisteren. De drie sprekers waren:

  • Jack Beck – uroloog-medisch seksuoloog
  • Marieke van Es – internist-endocrinoloog
  • Jeannette Verkerk – verpleegkundig specialist urologie-andrologie.


Hypogonadisme is een multifactoriële aandoening van mannen, waarbij verschillende oorzaken een rol kunnen spelen. Hypogonadisme kan bijvoorbeeld ontstaan door een probleem bij de productie van testosteron in de testikels, door een aansturingsprobleem in de hypofyse of door veroudering en co-morbiditeit.
Vanuit de urologie en endocrinologie wordt verschillend tegen deze aandoening aangekeken, waardoor de behandeling van hypogonadisme dan ook meerdere mogelijkheden kent. Een van deze mogelijkheden is het van buitenaf toedienen van testosteron door middel van een gel.


Take home message

De belangrijkste take home message was dat hypogonadisme een onderschat probleem is bij volwassen of oudere mannen met een normale ontwikkeling en comorbiditeit zoals overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten. 

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates en startdatums van scholingen en cursussen

Meer nieuws om te lezen

Nieuws

Een frisse start!

 Pak de agenda er maar bij want op vrijdag 30 september dit jaar zal het Urologie Symposium eindelijk weer gaan plaatsvinden.De voorbereidingen zijn reeds in