We doen ons uiterste best om regelmatig nieuwe scholingen of cursussen aan te bieden. Indien een fysiek evenement niet mogelijk is, of wanneer het logistiek interessanter is om een webinar te organiseren, zullen wij voor dit medium kiezen.
Na afloop van elke scholing of cursus vragen wij aan onze deelnemers om een evaluttieformulier in te vullen.
Hieruit kunnen wij o.a. hun waardering aflezen m.b.t. de inhoud en de locatie van de scholing of cursus en hoe tevreden zij over het algemeen zijn. We vragen ook altijd naar eventuele verbeterpunten, zodat wij de scholingen en cursussen daarop kunnen aanpassen.
Op maandag 2 november start het eerste Urologie Webinar met het thema prostaat. Dit is het eerste webinar in een reeks van drie, welke als alternatief voor het Urologie Symposium georganiseerd zullen worden.
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden
(Verpleegkundigen & verzorgenden):
2 punten
Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV)
(Verpleegkundig Specialisten):
2 punten
16.00-16.05
Door Kim Donachie (host)
Gezondheidswetenschapper
en docent aan de HAN
16.05-16.25
Door Linda Kerkmeijer
Radiotherapeut, Radboudumc
16.25-16.30
5 minuten vragen
16.30-16.55
Door Stijn Muselaers
Onco-urologische fellow, Radboudumc
16.55-17.00
5 minuten vragen
17.00-17.20
Door Martijn Stuiver
Klinisch epidemioloog Centrum voor Kwaliteit van Leven, AVL en Lector Functioneel Herstel bij kanker, Hogeschool van Amsterda
En door Myrthe Joosten
Gezondheidswetenschapper/ verpleegkundige, HvA/VUmc
17.20-17.25
5 minuten vragen
17.25-17.30
Door Kim Donachie (host)
Op maandag 22 februari start de eerste webinar in deze tweedelige reeks over functionele blaasproblemen. Deze reeks omvat in totaal 6 modules, die elk een specifiek deel van het onderwerp behandelen.het
Verpleegkundigen en verpeegkundig specialisten.
Doel
De webinar geeft inzicht in de fysiologie en pathofysiologie van de blaas en blaasfunctie, de impact van blaasafwijkingen op de patiënt. De laatste inzichten en behandelopties worden besproken.
Leerdoelen
Na afloop van de webinar hebben de verpleegkundige en verpleegkundig specialist inzicht in de pathofysiologie en ontstaan van de aandoening, diagnostiek en behandelopties. Ze kunnen de patiënt begeleiden en/of behandelen en counseling toepassen.
Doel
De webinar geeft inzicht in de pathofysiologie, diagnostiek en behandeling patiënten met neurogene detrusor overactiviteit en blaaspijnsyndroom aan de verpleegkundige en verpleegkundig specialist werkzaam binnen de urologie. De laatste inzichten en behandelopties worden besproken op basis van Nederlandse en Europese richtlijnen.
Leerdoelen
Na afloop van de webinar hebben de verpleegkundige en verpleegkundig specialist inzicht in de pathofysiologie en blaasfunctie, ontstaan van de aandoening en comorbiditeit, diagnostiek en behandelopties. Ze kunnen de patiënt begeleiden en/of behandelen en counseling toepassen.
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden
(Verpleegkundigen & verzorgenden):
2 punten per webinar
Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)
(Verpleegkundig Specialisten):
2 punten per webinar
18.30-18.35
Door Jeannette Verkerk, MSc, Verpleegkundig Specialist urologie/andrologie, St. Antonius Ziekenhuis
Module 1
18.35-19.05
(Neuro)fysiologie van de lagere urinewegen/blaas. Neurogene en functionele aspecten inclusief blaaswand.
Door Dr. I.W. Koeter, Uroloog Beatrix ziekenhuis, Gorinchem
Module 2
19.05-19.45
Pijn, urgency, frequentie en urine incontinentie: bespreken van de effecten en gevolgen voor blaas en urinewegen.
Door Dr. M. van der Aa, Uroloog Spaarne ziekenhuis
Module 3
19.45-20.25
Bespreking van de effecten van overactieve blaas en blaaspijnsyndroom op het dagelijks leven.
Door L. van der Bilt, Verpleegkundig specialist urologie, Catherina ziekenhuis
20.25-20.30
18.30-18.35
Door Jeannette Verkerk, MSc, Verpleegkundig Specialist urologie/andrologie, St. Antonius Ziekenhuis
Module 4
18.35-19.05
Diagnose proces en Urodynamisch onderzoek.
Door Dr. I.W. Koeter, Uroloog Beatrix ziekenhuis, Gorinchem
Module 5
19.05-19.45
Doelstelling van de behandeling van neurogene overactieve blaas.
Behandelingsmogelijkheden en evidence based nursing: PTNS, CISC.
Door M. Beets, verpleegkundig specialist, urinestoma en continentie verpleegkundige, Medisch Spectrum Twente
Module 6
19.45-20.25
Verschil tussen OAB en blaaspijnsyndroom. Doelstelling en (Invasieve) behandelmogelijkheden: blaasspoelingen, sacrale neuromodulatie, botulin toxin, chirurgie.
Dr. D. Janssen, uroloog Andros Mannenkliniek
20.25-20.30
De Martin Britstra Stichting organiseert op 23 maart 2022 het webinar hypogonadisme. Tijdens dit webinar zal worden ingegaan op de fysiologie en pathologie van hypogonadisme, de invloed van multimorbiditeit en polyfarmacie op het ontstaan en de klachten bij hypogonadisme. Tevens worden de behandelopties en de invloed op vruchtbaarheid besproken.
Alle scholingen en cursussen worden gegeven onder auspiciën van de Martin Britstra Stichting.
Jeannette Verkerk
Verpleegkundig Specialist urologie/andrologie
St. Antonius Ziekenhuis.
E-mail: Jeannette.Verkerk@demartinbritstrastic.kpn-cloud.nl
Kosten Webinar Hypogonadisme: €35,-
Tip: print de flyer uit en hang deze op jouw afdeling op.
Tijdens de live uitzending waren maar liefs 167 kijkers aanwezig, waarvan 80% tot het einde hebben meegekeken. Ondanks technische problemen kreeg de webinar na afloop een gemiddelde waardering van 7.4.
Doordat de internet verbinding even haperde lukte het de eerste spreker niet meteen om in te loggen. Het geduld van de deelnemers werd op de proef gesteld, maar zij die volhielden kregen uiteindelijk toch nog de presentaties te zien van Ingrid Koeter en Lisette van der Bilt.
Ook op 1 maart waren er 167 kijkers aanwezig. 87% van de kijkers keek tot het einde mee. Gezien de lange duur van dit webinar (meer dan 2,5 uur!) een heel hoog percentage.
Na afloop kreeg de webinar een mooie gemiddelde waardering van 7.8.
Helaas lukte het Madelon van der Aa niet om in te loggen, maar gelukkig kon Ingrid Koeter haar presentatie overnemen en zo werden de resterende vier modules deze avond voltooid.
Op maandag 22 februari ging de tweedelige webinar reeks, met als thema Functionele Blaasproblemen van start. De reeks omvatte in totaal 6 modules, die elk een specifiek deel van het onderwerp behandelden.
De doelgroep van beide webinars waren in het bijzonder de urologie verpleegkundigen en de verpleegkundig specialisten, maar uiteraard waren andere geïnteresseerden ook van harte welkom.
Beide webinars werden voorzien van commentaar door Jeannette Verkerk. In het dagelijks leven is zij Verpleegkundig Specialist urologie/andrologie in het St. Antonius Ziekenhuis.
Door Dr. Ingrid Koeter, Uroloog Beatrix ziekenhuis, Gorinchem
Door Dr. Ingrid Koeter, Uroloog Beatrix ziekenhuis, Gorinchem
Door Lisette van der Bilt, Verpleegkundig specialist urologie, Catherina ziekenhuis
Door Dr. Ingrid Koeter, Uroloog Beatrix ziekenhuis, Gorinchem
Door Miranda Beets, verpleegkundig specialist, urinestoma en continentie verpleegkundige, Medisch Spectrum Twente
Door Dr. Dick Janssen, uroloog Andros Mannenkliniek
We hopen nog veel aanmeldingen voor het symposium te ontvangen en zouden het daarom leuk vinden als jij onze poster op jouw afdeling of werk ophangt en meedoet aan de FOTO POSTER Challenge!
Print de poster uit via de link en hang deze daarna op een opvallende plek op jouw afdeling of werkomgeving. Maak er vervolgens een foto van en stuur deze in via: urologiescholingen@gmail.com.
Vergeet niet om onderstaande gegevens bij de inzending te vermelden:
Na lang wachten is het eindelijke zover, op vrijdag 30 september 2022 is er eindelijk weer een live symposium! Een frisse start na een periode waarin we elkaar vooral digitaal getroffen hebben.
Onze doelgroep zijn onder andere de urologie verpleegkundigen van de (poli) klinieken, continentie verpleegkundigen, verpleegkundigen vanuit de thuiszorg, operatieassistenten, verpleegkundig specialisten en wijkverpleegkundigen.
Alle scholingen en cursussen worden gegeven onder auspiciën van de Martin Britstra Stichting.
De Martin Britstra Stichting (MBS) wil graag weten hoeveel belangstelling er op dit moment is voor bepaalde scholingen en cursussen. Door de resultaten van deze poll kunnen wij zien waarop wij het komende jaar kunnen gaan inzetten. Via de activiteitenpagina kun je meer lezen over de inhoud van deze scholingen en cursussen. De poll eindigt op 28 februari.
René Ketelaar
Ella van Koeveringe
Jeannette Verkerk
Anneke Meerkerk
José Theunissen
Patricia Slappendel
Mariëtte Benneheij
Kim Donachie
René Ketelaar
Jeannette Verkerk
Anneke Meerkerk
De Martin Britstra stichting organiseert in samenwerking met de EAUN deze unieke, internationale cursus. We streven samen met de EAUN ernaar om de opleidingscriteria voor deze specifieke opleiding te borgen op hetzelfde hoge niveau als de cursus binnen de European School of Urology Nurses (ESUN) van de EAUN.
Een cursus voor verpleegkundig specialisten en specifiek gericht op de bijwerkingen van behandelingen bij maligne en benigne aandoeningen.
©2023 Alle Rechten Voorbehouden. Alle scholingen, cursussen, webinars en het
jaarlijks Urologie Symposium worden gegeven onder auspiciën van de Martin Britstra Stichting.